Amur, Ponty, Harcsa,... horgászat, horgászmódszerek,csalik!

Amur, Ponty, és Harcsa horgászat, horgászmódszerek,csalik lehetőségeit szeretném nagyvonalakban bemutatni az olvasóknak! (még készül)

Ponty horgászat

pontyok.jpg

A legszélesebb körben elterjedt édesvízi halfaj a ponty. Eredeti élőhelyét az alföldi jellegű, nyáron felmelegedő, sekély vízű tavak, holtágak képezték. Az intenzív telepítéseknek köszönhetően olyan vizekben is előfordul jelentős állománya, amely nem igazán felel meg igényeinek. Ilyen környezetben előfordul, hogy a ponty egyáltalán nem szaporodik. ól viseli a melegebb, oldott oxigénben szegényebb vizeket is, mivel bizonyos fajtái képesek a bőrön keresztüli oxigénfelvételre is (pl.: tükrös ponty) Magyarországon gyakorlatilag szinte minden vízben előfordul. Igen kedvelt halfajta, amely a horgászok fogásainak jelentős részét képzi. Folyamatosan mozgásban van, ősszel a lehülő vízben a mélyebb részeket keresi fel a téli nyugalmi időszak eltöltésére, ilyenkor is táplálkozik. A víz melegedésével aktívabbá válik. A víz melegedésével a ponty olyan helyet igyekszik magának keresni, amely védett és környezete táplálékdús. Kitűnő erre a part menti nádas, illetve a hínáros rész. A nagy nyári melegben amikor a víz oldott oxigénszintje alacsony a ponty gyakran feljön a vízfelszínre és légköri levegő ’pipázásával’ pótolja az oxigént, ilyenkor a legnehezebb megfogni. Vannak olyan egyértelmű jelek, amiről határozottan fel lehet ismerni, hogy pontyok tartózkodnak a a horgász közelében. Egyik ilyen a ponty vízből való kiugrása, ez főleg nyári melegben tapasztalható, vagy a nádszálak mozgása miközben a nagyobb testű ponty átúszik köztük. ( a Magyar ponty rekord 32,33 kg)

Kapási idők: A ponty gyakran, ahol megfelelő mennyiségű táplálékot talál, ott izalmatlanná válik, a vízben gyanúsan úszó, lebegő csalival szemben. Egész évben fogható, még jég alól is, persze ehhez meg kell találni a bandázóhelyet. A napszak tekintetében sincs semmi különleges, éppúgy fogható éjjel is mint nappal, gyakran az esti, éjjeli illetve a hajnali órák kedvezőbbek, főleg állóvizeken. a ponty fogáshoz. Eléggé érzékeny az időjárásra. Hidegfront betörés előtt, mikor a déli szél megélénkül, az idő fülledt meleg, a ponty étvágya csökken, miután betört a front és megérkezett a hűvösebb levegő, a szélirány északi, észak-keleti irányú lesz, a ponty elkezd enni. Amint az időjárás megnyugszik, a ponty étvágya kissé csökken. Melegfront betörés előtt az étvágya visszaesik, s amíg tart a front kevés táplálékot vesz magához. 

Horgászmódszerek: A klasszikus pontyozó szerelék az úszós. Ezek közül is többfélét lehet alkalmazni. A hagyományos osztott súlyú szereléket  nyílt vízen alkalmazzuk, ahol nem akarjuk, hogy a csali a vízfeneket érje. A súlyozása úgy történik, hogy több apró ólmot helyezünk el a zsinóron, ezáltal kapásnál az úszó vagy elmerül, vagy kiemelkedik, a ponty számára szinte észrevétlen amint az apró súlyokat megemeli. Ugyanígy súlyozzuk a feltolós szereléket, de viszont ennél a módszernél hosszú szárú úszóra van szükségünk. A felfektetős szerelék légyege, hogy a csali a fenéken van, a zsinóron lévő súllyal együtt, kapáskor a ponty felemeli a csalit, vele együtt a súlyt, és az úszó felfekszik a víz színére.

Fenekező módszerrel is eredményesen horgászhatunk pontyra, főleg ott ahol a parttól messzebb tanyáznak és úszós készséggel már nem lehet elérni őket. A fenekező módszerek között is van többféle, van mikor a súlyt a szerelék végére tesszük, ilyenkor végólmos szerelékről beszélünk. Különböző lehet az ólom formája is, folyóvizeken inkább laposat, állóvizeken a gömbölyűeket részesítsük előnyben. Amikor etetőanyagot is akarunk juttatni a csali mellé akkor etetőkosaras szereléket alkalmazzunk. Ebbe lehet belegyúrni a az etetőanyagot, ami a vízreérés után kimosódik, és felkelti a ponty,  és egyéb halak figyelmét.

A felszerelés: Mivel, a ponty óvatos hal ezért csak indokolt esetben alkalmazzunk erős felszerelést, főleg ott ahol nagyobb példányokra is lehet számítani. A bot legyen 3-3,5 m hosszú, úszós horgászatnál lehet egy kicsit hosszabb is. Dobósúlya úszózásnál 40-80 g, fenekezésnél, 60-150 g. Az orsó elsősorban peremorsó 40-50-es zsinórkapacitású ( pontyozáshoz én ajánlom a finom feeder botok használatát, nagyon jó tapasztalataim vannak vele kevéssé akadós terepen, persze ehez maximum a 40-es orsót, és 22-es főzsinórt javaslok ). A zsinór vastagsága döntő szempont lehet, tavasszal mikor finomabbak a kapások 25-ösnél ne használjunk vastagabbat, nyáron ahol kapitális példányok vannak ott is elegendő a max. 0.35 mm zsinór. Előke alkalmazása mindig célszerű, általában 0,05 mm-rel vékonyabb mint a főzsinór ( 0,35-ös főzsinór esetén sem javaslok jóminőségű 25-ös előkénél erősebbet). Növényi eredetű csaliknál a nagy öblű, élő csaliknál a kis öblű hosszú szárú horgot használjuk. Lehetőség szerint ne a horog árán próbáljunk spórolni, mert egy kihajlott vagy eltörött horog sok bosszúsághoz eredményezhet! Nevetés

Csalik: A ponty étlapja változatos így elég széles a választék csalikból. Tavasszal, ősszel inkább állati eredetű csalit alkalmazzunk, szóba jöhet a giliszta, a lóbogár, csontkukac (csonticsokor), sőt előfordult már, hogy nagyobb példányai a ragadozóknak felkínált kisebb halakat is elkapták. Ha mégsem akarunk élő csalival horgászni, akkor főleg a tavaszi időszakban a sima csemege kukoricát ajánlom! Télen a hideg vízben nagyon eredményes a kocára vágott löncshús. Növényi eredetű csalikat főleg tavasz végén és nyáron használjunk, itt meg kell említeni a legelterjedtebb csalit a kukoricát amelyet ma már többféle ízben keménységben állítanak elő. A már említett tésztacsalik is igen eredményesek, ízesítésük tekintetében széles a skála, a méztől az eperig, bármilyen aromát használhatunk (nyáron és az ősz elején a legeredményesebb). Az etetés nagyon fontos lehet a pontyhorgászatban, a halak általában megjegyzik, hogy hol kaptak táplálékot és visszajárnak ide. Fokozottan igaz a bojlis horgászatra, ugyanis a csalihoz hozzá kell szoktatni a pontyot, mert a vízben nem igen talál ilyen táplálékot.

Fárasztás, kiemelés: A pontyok kitartó harcosok, még az utolsó pillanatban is tartogathatnak meglepetéseket a horgász számára. Amint a ponty fárad lassan körözni kezd, egy egy ilyen fordulónál kényszerítsük a vízfelszínre és levegőztessük meg. Egy idő után oldalára dől és hagyja magát vontatni, még ekkor se teljes a győzelem, ugyanis még egy kritikus mozzanat hátra van, a szákolás. Ilyenkor szokott a ponty megugrani a szák láttán, ezért semmi esetre sem a szákot toljuk a hal felé, inkább a pontyot húzzuk a vízbe tartott szákra és egy határozott emeléssel emeljük meg a szákot, majd a szák elejét fogva emeljük ki.

Tilalmi időszak: május 2.-június 15.
Legkisebb fogható méret: 30 cm

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 10
Heti: 33
Havi: 141
Össz.: 190 282

Látogatottság növelés
Oldal: Ponty horgászat
Amur, Ponty, Harcsa,... horgászat, horgászmódszerek,csalik! - © 2008 - 2021 - mindent-a-horgaszatrol.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »