Amur, Ponty, Harcsa,... horgászat, horgászmódszerek,csalik!

Amur, Ponty, és Harcsa horgászat, horgászmódszerek,csalik lehetőségeit szeretném nagyvonalakban bemutatni az olvasóknak! (még készül)

Amur horgászat

weblapra.jpg   Az amur Kínából származik, elsősorban a vízi növényzet írtása érdekében telepítették Magyarország vizeibe az 1970-es években!Folyóvizekben az aljzatra tapadt élőbevonatot legeli, a lassú folyású részeken, állóvizeken a nád fiatal hajtásait, és a hínárteszi, így itt kell keresni. Kedveli a lassú folyású csendesebb szakaszokat, és a mély vizet.Duna, Ráckevei-Duna /innen került ki az országos csúcs 40,05 kg!!!/, Tisza...! Szinte egész évben fogható, télen azonban kevés tápanyagot vesz magához. Nyári melegben a víz minden rétegében előfordulhat, de főleg a nádasokban úszkál. Éjjel kihúzódik gyakran a part közelében, ilyenkor kevéssé óvatos, könnyebb lépre csalni. A rekordlistákat böngészve kitűnik, hogy a legtöbb példányt a nyári hónapokban és nappal akasztják meg.

Horgászmódszerek: A pontyozásnál említett horgászmódszerek megfelelnek az amur esetében is, annyi változtatással, hogy úszós horgászatban az osztott súlyú szerelék a legmegfelelőbb, mivel az óvatos hal így érez a legkisebb ellenállást a csali felvételénél. A fenekező horgászatnál, a horogelőkére fűzzünk fel egy hungarocell darabot, ami a fenék felett lebegteti csalinkat. Van egy horgászmódszer, amikor a csali a vízfelszínen van de az ólom a fenéken van. Főleg ezt a módszert nem túl mély tavakon alkalmazhatjuk sikerrel akkor, mikor az amurok a felszín közelében tartózkodva csipegetik a felszínen úszó növényeket. A szerelékhez szükséges egy 40-80 g-os ólom és egy parafadugódarab, ami a vízfelszínen tartja a horgot, amire nádlevelet, friss nádhajtást, vagy egyéb vízinövényt,esetleg lucernát tűzünk. Az amur horgászatánál tanácsos vékony fonott zsinór előkét használni mivel ha mélyebbre nyeli a csalit hátulsó nagy őrlő fogaival elcsippentheti monofil előkénket!(0,10-0,16-os fonott zsinórt javasolnék előkének)

Felszerelés: A horgászbot legyen hosszú 3,5 m körüli a dobósúlya 80-150 g, lehetőleg erősebb botot válasszunk,főleg ha nagyobb amurok vannak a környéken, mivel az amur kemény harcos, a fárasztáskor  hirtelen kirohanásokkal védekezik, és ha a meghorgászott vízen akadók is vannak finom botokkal nem tudjuk ezektől távol tartani halunkat. Az orsót úgy válasszuk meg, hogy legalább 50-es zsinórkapacitású legyen.  A zsinór nyílt tiszta akadálymentes terepen lehet 30-as, ennél vékonyabbat ne nagyon használjunk főleg olyan helyeken, ahol kapitális amurok is vannak. Akadós vízinövényzettel sűrűn benőtt helyeken akár 40-es zsinórt is használhatunk, vagy fonott zsinórok közül 0,20 mm-eset. A horognak vastag húsúnak és bő öblűnek kell lennie, hogy jól akadjon és ne törjön el. Méretét tekintve a 2-es mérettől egészen a 3/0-ás méretig variálhatjuk. 

Csalik: Mivel az amur növényevő, növényi eredetű csalikkal horgásszunk rá. A kukorica különböző fajtái a legelterjedtebb csalik (saját tapasztalat alapján nagyon kedvelik az emberi orr számára kissé gyötrő már erjedő, savanykás szagot árasztó kukoricát). Eredményesek a különböző tésztagyurmák, amelyekbe növényi anyagokat is kevernek (lucernaliszt, pépesített zöldborsómassza). A bojlit is lehet alkalmazni, főleg tavasszal.  A legfontosabb táplálékát, a friss nádhajtásokat is felkínálhatjuk neki, nagyon sok fogás igazolja a csali eredményességét. Szükségből az amur állati szervezeteket is elfogyaszt még haldarabot vagy gilisztát is, de ez elég ritka, inkább véletlenszerű! ( Ismerőseim több alkalommal fogtak már amur-t lucerna levéllel is. Tehát ez is eredményre vezethet.)

Fárasztás, kiemelés:Az amur kemény, harcos hal. Fárasztásának első fázisában egyenletes húzásokkal válaszol, ha ilyenkor meg tudjuk állítani, könnyen nyerhetünk a küzdelemben, mert gyakran előfordul, hogy az amur horogra akadás után kezesbárányként hagyja magát vontatni, persze egy két trükköt megpróbál, azonban ha ilyenkor nem sikerül megszákolni, akkor eszeveszett vágtába kezd, ilyenkor szokott a zsinór szakadni, rosszabb esetben a bot törni. Ilyenkor már kétesélyessé válik a küzdelem, csak akkor tudjuk megtartani a halat, ha elegendő mennyiségű zsinór van az orsón, ekkor képes egy -egy nagyobb példány 50-60 méter zsinórt is lehúzni egyetlen kirohanással. Ezek a kirohanások, nem az akasztás pillanatában jellemzőek inkább mikor a hal a part közelébe ér és igazán megijed, ezért mikor közeledik a hal a parthoz ne húzzuk túl szorosra a féket és számítsunk rá, hogy bár melyik pillanatban lazítanunk is kell rajta. Éjszakai horgászatnál a megvilágítás is fontos lehet, ugyanis egyes esetekben tapasztalható volt, hogy a hal a felszínre húzáskor szinte megvadult, ha a horgászok vakítóan fehér fényt használtak a horgászhely megvilágítására, ezért ha tehetjük szórt fényben és lehetőleg kicsit sárgább tónusú megvilágítás mellet horgásszunk. Ha elérkezett a szákolás pillanata sohasem kapkodjunk, mindig várjuk meg azt a pillanatot, amikor a halat tökéletesen tudjuk irányítani, és ekkor húzzuk a szák felé, majd egy határozott emeléssel billentsük bele a szákba. Ne bízzuk a szákolást tapasztalatlan személyre,mert előfordul, hogy a szák láttán megugrik,ezért a szákot lehetőség szerint fektessük a part közelében a fenékre, és csak akkor mozdítsuk meg, ha már fölé vezettük a halunkat, ekkor egy határozott emelő mozdulattal a hal a hálóban köt ki! Előtte célszerű a féket jól beállítani, mert könnyen durranós szakadás lehet a fárasztás vége. Nevetés

Kifogható legkisebb méret: 40 cm

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 15
Heti: 36
Havi: 144
Össz.: 190 285

Látogatottság növelés
Oldal: Amur horgászat
Amur, Ponty, Harcsa,... horgászat, horgászmódszerek,csalik! - © 2008 - 2021 - mindent-a-horgaszatrol.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »